Het osptellen van een cv

Je cv is een korte samenvatting die bestaat uit informatie over jezelf, je opleidingen, werkervaring en interesses. Door dit in één handig overzicht weer te geven krijgt de lezer snel een beeld van jou en je kwaliteiten.

Tijdens je loopbaancarrière kan het voorkomen dat je niet altijd op een soortgelijke functie gaat solliciteren. Pas daarom je cv aan op de functie en laat overbodige informatie zo veel mogelijk achterwegen. Een cv is bedoeld om snel te kunnen lezen, houd deze dus zo kort mogelijk. Uitgebreide informatie kun je kwijt in je sollicitatiebrief of tijdens het sollicitatiegesprek.

OPBOUW VAN EEN cv

Er zijn geen vaste regels voor het opbouwen van een cv. Een cv bevat in elk geval de volgende onderdelen.

  • Persoonlijke gegevens: naam, adres, telefoon, email, geboortedatum en - plaats, burgelijke staat en nationaliteit.
  • Opleiding en cursussen: Hier vermeld je welke opleidingen / cursussen je hebt gevolg en of je een diploma hebt behaald. 
  • Werkervaring: begin met de meest recente baan. Hier kunt u ook vrijwilligerswerk, stages en vakantiebanen vermelden. Noem steeds begin- en eindata. 
  • Vaardigheden: Benoem vaardigheden die goed van pas kunnen komen bij de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld beheersing van computerprogramma's en welke vreemde talen je spreekt
  • Hobby's en sport: Hier beschrijf je hoe je jouw vrije tijd besteedt. Zo laat je zien waarin je geïnteresseerd bent.


OPVALLEN

Een puntje om niet te vergeten tijdens het opmaken van je cv: zorg ervoor dat je cv ook opvalt tussen alle andere cv's. De opmaak, uitstraling en kleurgebruik kunnen net dat ene verschil maken.